Παρακολουθώ πολύ κοντά και  εκτεταμένα το Ποδόσφαιρο  και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο της πατρίδας μας. Πολλές φορές αρθρογραφώ για διάφορα ποδοσφαιρικά θέματα. Γράφει ο Ανδρέας Μουσκάλλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news

 

Θεωρώ τούτο όχι μόνον αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση, οι προπονητές να εκφράζουν δημόσια τις θέσεις , απόψεις και εισηγήσεις τους.

Σ’ αυτό το άρθρο μου, θα αναφερθώ στο πέναλτι στο χέρι εντός της μεγάλης περιοχής του γηπέδου. Αυτό που παρατηρείτε στην Κύπρο από τους διαιτητές, είναι μια άνευ προηγουμένως πρόκληση προς το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Αποκορύφωμα το πέναλτυ εις βάρος της Νέας Σαλαμίνας με την ΑΕΛ στο γήπεδο της Λεμεσού  και το  πέναλτυ εις βάρος της ΕΝΠ  στον αγώνα της  με την Καρμιώτισσα. Και για να μη παρεξηγηθώ σημείωσα αρκετά πέναλτυ παρόμοια στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά θεώρησα ότι οι διαιτητές μας θα συνέρχονταν  και να διαφοροποιούσαν την στάση και τις αποφάσεις τους.

Όμως ειλικρινά θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο πληγώνεται ανεπανόρθωτα, από τέτοια απαράδεκτα σφυρίγματα με την δικαιολογία του Κανονισμού της FIFA.

Κατά την άποψη μου υπάρχει μια μεγάλη παραποίηση  του κανονισμού. Όταν το χέρι του ποδοσφαιριστή είναι σε φυσική ανθρώπινη θέση είναι  απαράδεκτη η υπόδειξη penalty έστω και αν ακούμπησε η μπάλα στο χέρι του. Ο διαιτητής οφείλει να γνωρίζει την φυσική και αφύσικη θέση του χεριού του ποδοσφαιριστή.

Ο διαιτητής δικαιολογείται να καταλογίσει πέναλτυ, όταν υπάρχει κίνηση του χεριού προς την μπάλα , κυρίως από την μπροστινή πλευρά της μπάλας. Η φυσικότητα της θέσης  του χεριού δεν πρέπει να τιμωρείται σε καμιά περίπτωση. Τα χέρια των ποδοσφαιριστών είναι τα εργαλεία πλοήγησης του σώματος τους, η ισορροπία και η δυναμική της.

Χωρίς τα χέρια στον ποδοσφαιριστή δεν υπάρχει αρμονία του σώματος. Θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση και παρεξήγηση για το θέμα αυτό. Υπάρχει μέσα από αυτό το μέτρο και τις αποφάσεις που βλέπουμε μέσα στα γήπεδα μας μια μεγάλη αδικία.

Ομάδες οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τους αντιπάλους της, δέχονται ισοφάριση ή ήττα, από τέτοια ανύπαρκτα κατά την  άποψη  μου σφυρίγματα penalty .

Παρακολούθησα όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Όλοι σχεδόν οι διαιτητές δεν σφυρίζουν τέτοια ανύπαρκτα και ψεύτικα πέναλτι. Παρακολουθώ Ιταλικό, Ισπανικό, Αγγλικό Πρωτάθλημα. Οι πλείστοι διαιτητές δεν σφυρίζουν τέτοιου είδους πέναλτι,  όταν το χέρι βρίσκεται σε φυσική θέση και το ακουμπά η μπάλα.

Οι ποδοσφαιριστές ζητούν πολλές φορές πέναλτι και εξασκούν πίεση στους διαιτητές. Οι διαιτητές πρέπει και οφείλουν να έχουν σαφή και κατηγορηματική άποψη.

Οι αδικίες μέσα από αυτό τον παράξενο κανονισμό πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Παρ’ όλο που πιστεύω ότι ο κανονισμός της FIFA είναι διαφορετικός .

Η FIFA δεν μπορεί να υιοθετεί τέτοιο παραμορφωμένο  ποδοσφαιρικό κανονισμό. Οποιαδήποτε αμφιβολία υπάρχει θεωρώ πολύ εύκολο να δώσει τις λύσεις το VAR , αν ο διαιτητής έχει τις αμφιβολίες  του.

Σήμερα και όχι αύριο, οι διαιτητές και οι εκπαιδευτές  τους, πρέπει να συντονίσουν τους βηματισμούς τους,  και να υιοθετήσουν τις σωστές πρακτικές για τα πέναλτυ που σφυρίζουν όταν μέσα  στην περιοχή ξαφνικά  και φυσιολογικά η μπάλα ακουμπά στο χέρι αντίπαλου ποδοσφαιριστή.

Αυτό το παραθυράκι πρέπει να φύγει από το ποδόσφαιρο μας, για να φύγει και η προκατάληψη και οι ομάδες, όλες οι ομάδες να μην νοιώθουν αδικημένες.

Κατά την άποψη μου , μέσα από  την πολύχρονη εμπειρία μου ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, δηλώνω με σιγουριά, ότι το χέρι σε φυσική του θέση, σε οποιονδήποτε μέρος του γηπέδου, όταν ακουμπά η μπάλα δεν τιμωρείται. Πόσο μάλλον στην μεγάλη περιοχή που σφυρίζεται και αλλοιώνει αποτελέσματα και σπέρνει αδικίες.

Θεωρώ ότι οι διαιτητές πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικές νοοτροπίες και απόψεις και να εφαρμόζουν  τον κανονισμό  με φυσικότητα και προσεκτικά και  όχι παραμορφώνοντας τον κανονισμό και μαζί του το  Ποδόσφαιρο.

Είναι απογοητευτικό θέαμα, να παρατηρούμε αμυνόμενους ποδοσφαιριστές στην δική τους περιοχή, να τοποθετούν τα χέρια τους πίσω από το σώμα τους μήπως και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι τους. Δεν είναι φυσιολογικό ποδόσφαιρο αυτό, αλλά παραμορφωμένο ποδόσφαιρο, το οποίο αλλοιώνει και το κάλλος του ποδοσφαιριστή – αθλητή.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

21/02/2023

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Πάμπος - Είχαμε ένα ψηλό budget»-ThemaSports
12/04 @ 12:41

«Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Πάμπος - Είχαμε ένα ψηλό budget»

O εκπρόσωπος τύπου του Ολυμπιακού Λευκωσίας Πάρης Φωκαΐδης μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνιδι» με την Στέλλα Σωκράτους.

Λαχείο ενίσχυσης Ολυμπιακού Λευκωσίας με δώρο τετράτροχη μοτοσικλέτα-ThemaSports
31/03 @ 23:02

Λαχείο ενίσχυσης Ολυμπιακού Λευκωσίας με δώρο τετράτροχη μοτοσικλέτα

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ενημερώνει για τον λαχνό ενίσχυσης που ετοίμασε η για οικονομική ενίσχυση της ομάδας.

ΔΣ Ολυμπιακού: Παρέθεσε δείπνο στους χορηγούς!-ThemaSports
21/03 @ 21:06

ΔΣ Ολυμπιακού: Παρέθεσε δείπνο στους χορηγούς!

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας παρέθεσε δείπνο στους χορηγούς της ομάδας και σε δημοσιογράφους.

«Υπέστη σοβαρή ζημιά λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου... πρέπει να προβληματίσει»-ThemaSports
11/02 @ 14:47

«Υπέστη σοβαρή ζημιά λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου... πρέπει να προβληματίσει»

Στο ΣΠΟΡ FM 95.0 μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Πάρης Φωκαΐδης σχετικά με τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Θωμά Ιωάννου.

Φωκαΐδης: «Να συνεχίσουμε το έργο της προηγούμενης διοίκησης για να πανηγυρίσουμε τον Μάιο όλοι την άνοδο»-ThemaSports
01/02 @ 12:26

Φωκαΐδης: «Να συνεχίσουμε το έργο της προηγούμενης διοίκησης για να πανηγυρίσουμε τον Μάιο όλοι την άνοδο»

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Πάρης Φωκαΐδης, ο οποίος μίλησε για την αλλαγή στα διοικητικά της ομάδας με την εκλογή νέου Δ.Σ.

Διπλό μεταγραφικό «κτύπημα» από τον Ολυμπιακό!-ThemaSports
01/02 @ 09:26

Διπλό μεταγραφικό «κτύπημα» από τον Ολυμπιακό!

Δύο μεταγραφές ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Ολυμπιακός Λευκωσίας!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ